Kontakt
Find de rette NKT-kontaktpersoner til din region her.

NKT skal udvikle prototype til verdens længste superledende kabelsystem

28. okt. 2020

Det tyske forsyningsselskab Stadtwerke München Infrastruktur har påbegyndt udviklingen af teknologien til “SuperLink”, som bliver verdens længste superledende kabelsystem, når det er færdigudviklet. NKT er partner i udviklingsfasen af det innovative projekt.

Superconductor superlink
NKT og seks andre partnere påbegynder nu udviklingen af teknologien til SuperLink, et superledende kabelsystem, der bliver specialdesignet til storbyen München i Tyskland. Når prototypen er udviklet og projektet har været i udbud, forventes SuperLink at blive et underjordisk kabel på 12 km, som vil være den verdens længste kabelløsning med et superledende energikabel. For NKT er det ambitiøse projekt en vigtig indikation af det fremtidige potentiale for superledende kabler. - Vi er stolte af at deltage i den indledende udvikling af SuperLink-projektet, hvor Stadtwerke München og Stadtwerke München Infrastruktur tager et stort skridt i at kommercialisere superledende kabelteknologi­. Det er vigtigt at fortsætte udviklingen af innovative løsninger for at understøtte den globale overgang til vedvarende energi og her specifikt de tyske ambitioner i Energiewende. Vi ser superledende kabelsystemer som en del af fremtiden til at optimere distributionen af grøn energi i større byer som München, siger Anders Jensen, Chief Technology Officer hos NKT. I et tæt samarbejde med de andre partnere Linde plc, THEVA, Südwestfalen Universitet, Stadtwerke München og Stadtwerke München Infrastruktur og Det Teknologiske Institut i Karlsruhe (KIT), starter NKT nu udviklingen af prototypen til kabelsystemet designet med højtemperatur-superledere til Stadtwerke München Infrastruktur, et datterselskab af Stadtwerke München.  Superledere løser globale udfordringer Storbyer i hele verden har de samme udfordringer i forhold til, at et stigende indbyggertal medfører en øget efterspørgsel på grøn elektricitet. Det udfordrer kapaciteten i de eksisterende elnet, og med sine 1,5 millioner indbyggere er München oplagt til udviklingen og live-test af superledende kabler i forhold til udvidelse af elnettene i byområder. - SuperLink vil blive en skræddersyet løsning til Stadtwerke München, som vi forventer kan være med til at vise, at teknologien er kommercielt bæredygtig til at imødekomme de udfordringer, der er affødt af urbanisering, øget elektrificering samt integrationen af mere vedvarende energi. Superledende kabler vil gøre det muligt at udvide elnettene i kritiske områder uden at man skal grave den halve af by op, siger Anders Jensen, Chief Technology Officer hos NKT. Superledende energikabler er ekstremt kompakte sammenlignet med konventionel kabelteknologi og kan derfor blive en vigtig brik i overgangen til vedvarende energi i byområder grundet den høje transmissionskapacitet. SuperLink forventes at have en effekt på 500 MW og vil blive installeret mellem to transformerstationer i München ved at genbruge eksisterende kanaler for at minimere anlægsarbejdet.  
Fakta: SuperLink
  • Superledende kabler muliggør høj transmission, der kan transportere store mængder elektrisk energi i et yderst kompakt kabeldesign
  • Forventes at blive på 12 km med en effekt på 500 MW og et spændingsniveau på 110 kV
  • SuperLink forventes at blive installeret i eksisterende kanaler for at minimere anlægsarbejdet
  • SuperLink vil kunne levere en stor mængde energi gennem en smal korridor i hjertet af München
  • Det superledende kabel afkøles til minus 200ºC i et lukket kredsløb med det miljømæssigt uskadelige kølemiddel nitrogen
  • Et kølesystem med ekstra backup-køleenheder vil udgøre en integreret del af det færdige kabelsystem
Pelle Fischer-Nielsen (OOO until 5th February 2025)
External Communications Officer
Pelle_Fischer-Nielsen_2020.jpg

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nu!

Vil du gerne være opdateret og modtage nyheder fra NKT? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv regelmæssigt opdateret om produkter, løsninger og services.
Tilmeld dig nu!
NKT_FINAL_DSC1267.jpg
Loading...